Geschiedenis judovereniging Ichikan

Hier kom je meer te weten over Budovereniging Ichikan-Voorne, kortweg "Ichikan". Bij de officiële oprichting was de vereniging inderdaad een organisatie, waar louter de Japanse "martial arts" (judo, jiu-jitsu) beoefend werden, maar vanaf 1991 werd Ichikan een omni-vereniging met lessen voor conditietraining, steps, tai-move etc. Tot op heden zijn deze sporten een belangrijk onderdeel van onze activiteiten.


Ichikan - hetgeen vrij vertaald eerste (of beste) club betekent - is in feite een voortzetting van de voormalige Judo Club Brielle, die op 9 oktober 1962 opgericht werd. In dat verre verleden bleek het gezegde "alle begin is moeilijk" een waarheid als een koe, want op een oprolbaar matje van 4 x 5 meter moesten de ruim 90 leden, die zich binnen 2 weken na de oprichting hadden aangemeld, hun lessen ontvangen.


Onbewust gesteund door de megasuccessen van Anton Geesink en - later - Willem Ruska, groeide de kleine vereniging gestaag door tot een ledental van ca. 350 in het midden van de jaren zeventig. Inmiddels had de club haar tentakels uitgespreid naar Zuidland, Rockanje, Oostvoorne, Zwartewaal en Kreekhuizen(Rotterdam), die zeer sterk met J.C. Brielle gelieerd waren en in totaal ook nog eens 350 judoka op de tatami's brachten.


Vanaf het begin was de vereniging aangesloten bij de Vrije Nederlandse Judo Bond (V.N.J.B.), een van de vele judobonden in de jaren zestig. De belangrijkste en als enige (door het Rijk erkende) overblijvende bond, de Judo Bond Nederland (J.B.N.), werd in 1978 het toevluchtsoord voor onze judoka, voornamelijk omdat het jasje van de V.N.J.B. te klein werd. In 1984 bundelden de afdelingen van Brielle, Rockanje en Kreekhuizen hun krachten tot Budovereniging Ichikan -Voorne, waarvan Kreekhuizen een aantal jaren later opgeheven werd. Ook werden de zelfstandige clubs uit Zwartewaal en Oostvoorne opgeheven,maar ontplooide Judoclub Zuidland zich tot een grote organisatie met 400 leden.


Ichikan ging haar activiteiten uitbreiden met lessen jiujitsu, conditietraining, aerobics, tae-bo, steps etc. De club heeft het verder druk met allerlei activiteiten als het ieder jaar organiseren van een Voorjaarstoernooi, Sint Nicolaasfeest, Willem Blaak Toernooi met Nieuwjaarsreceptie, deelname aan de Avondvierdaagse etc. In 2012 vierde Ichikan haar 50 jarig jubileum. 

Ichikan op Facebook

Facebook

Vacature judoleraar M/V

Ben jij een enthousiaste judoleraar m/v met ondernemende kwaliteiten en een hart voor de judosport? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Judoverening Ichikan geeft les op verschillende locaties in Brielle, Oostvoorne en Rockanje. Daarnaast verzorgen wij judolessen op scholen.

Functie-eisen minimaal opleidingsniveau judo jeugdleider, bij voorkeur in bezit van diploma judoleraar A/B. Flexibiliteit en beschikbaarheid in de namiddag en avond. Affiniteit met kata is een pre. Bereidheid tot het coachen bij wedstrijden in het weekend.

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan binnen een actieve judovereniging in Rockanje en omstreken, stuur dan snel je motivatie en CV naar ichikan.judo@gmail.com. Voor meer informatie kun je bellen met Roy Langendoen, tel: 06-22257448.

Op zoek naar een judopak?

Voor al uw judopakken en judobanden kunt u bij ons terecht tegen de scherpste prijzen.
Vraag het aan één van onze trainers, zij kunnen u helpen met het vinden van de juiste maat.

De meeste maten hebben we op voorraad liggen en anders worden ze voor u besteld.